Covid-19-pandemien udløste den dybeste globale recession i årtier. Mens rige lande har genvundet deres økonomiske fodfæste, kæmper det globale syd med en hidtil uset stigning i fattigdom forårsaget af øget national gæld og manglende evne til at håndtere konsekvenserne af stigende fødevare- og energipriser. Samtidig står mange regeringer over for udfordringer med at håndtere skader fra klimaforandringer, hvilket rammer sårbare mennesker hårdt – især kvinder og marginaliserede grupper.
Sådan behøver det ikke at være. En retfærdig økonomisk genopretning er mulig, men det kræver ansvarlighed fra regeringerne. Blandt de nødvendige tiltag er handling mod korruption og reformer af de internationale skatte- og gældssystemer, der i dag er dybt uretfærdige over for verdens fattigste lande.
Der er dog udfordringer såsom svag administration, lav skattemoral, korruption og manglende sammenhæng mellem skat, offentlige ydelser og sociale udgifter. Politik baseret på økonomiske stramninger svækker desuden allerede skrøbelige demokratier, hvor der ofte mangler frie og uafhængige medier til at holde beslutningstagere ansvarlige for retfærdige genopretningsplaner.
Selvom mænd og kvinder typisk beskattes efter de samme regler, kan skattesystemer skabe og forværre uligheder mellem kønnene. Forståelse for skattesystemernes indvirkning på kønsligestilling – og en forbedring af dette forhold – er derfor en vigtig dimension, som regeringerne bør inkludere i sit design af skattesystemet for at fremme bæredygtig økonomisk vækst, der er til gavn for alle mennesker og for planeten.
I tæt samarbejde med lokale partnere i Ghana, Uganda og Kenya sigter Fair Recovery-projektet efter at styrke kapaciteten hos civilsamfundsorganisationer og medier, så de respektive regeringer kan blive holdt ansvarlige for en retfærdig og kønsinkluderende genopretning.
Gennem uddanelse, forskning og dannelse af alliancer støtter Oxfam og partnere civilsamfundsorganisationer og medier i bestræbelsen på at udfordre politisk kontrol og kræve finansiel retfærdighed. Der opfordres til at effektivisere nationale skattesystemer i Uganda, Kenya og Ghana og gøre dem mere retfærdige, med fokus på pro-fattigdomsorienterede og kønssensitive offentlige budgetter.
Journalister og mediearbejdere modtager uddannelse i kritisk og undersøgende journalistik, presseetik, menneskerettigheder og digitale færdigheder for at styrke deres professionalisme, gennemsigtighed og ansvarlighed. Dette er afgørende for at opbygge offentlighedens tillid til medierne og sikre, at folk kan stole på de oplysninger, de får. Denne tillid er essentiel for, at medierne kan udfylde deres rolle i samfundet og modvirke forsøg på at undergrave pressefriheden.
Projektet søger i sidste ende at påvirke globale finansielle institutioner og donorer, regionale fællesskaber og Den Afrikanske Union til at skabe rammer, der gør det muligt for afrikanske regeringer at forfølge en retfærdig og bæredygtig genopretning.
Projektperiode: 2023-2025
Finansiering: 30 millioner NOK fra Norad
Lokationer: Ghana, Uganda, Kenya