Forside / Partnerskaber / Norad / Bekæmpelse af fødevareusikkerhed

Bekæmpelse af fødevareusikkerhed

De mange konsekvenser af klimakrisen, krigen i Ukraine samt de vedvarende følger af Covid-19-pandemien har bragt den globale fødevareusikkerhed op på et rekordhøjt niveau. Fødevarekrisen rammer uforholdsmæssigt hårdt i udviklingslande og blandt sårbare befolkningsgrupper.

Det anslås, at 30 millioner mennesker i Burkina Faso, Kenya, Mali, Sydsudan, Syrien og Uganda vil opleve akut fødevareusikkerhed i 2023. Disse lande står over for flere udfordringer, som forværrer den i forvejen alvorlige situation.

Ud over prisstigninger som følge af pres på de globale forsyningskæder er fødevareusikkerheden drevet af ekstreme klimahændelser såsom tørker og oversvømmelser Og mange af landene er samtidig påvirket af organiseret vold samt væbnede konflikter.

Selvom de internationale fødevarepriser er faldet fra deres højeste niveau i 2022, ligger de stadig over niveauet før pandemien. Dette har ikke affødt lavere priser på hjemmemarkedet i Burkina Faso, Kenya, Mali, Sydsudan, Syrien og Uganda. Tværtimod er priserne i flere lande steget markant; for eksempel er fødevarepriserne i Syrien fordoblet sammenlignet med for et år siden og er hele tretten gange højere end for tre år siden.

Fødevarekrisen rammer kvinder og piger særligt hårdt og forværrer eksisterende risici for kønsbaseret vold og uligheder. Når der ikke er mad nok til alle, er det ofte kvinder, der betaler den højeste pris ved at skære ned på deres eget forbrug for at sikre mad til andre i husstanden.

Den globale kønsgab i fødevareusikkerhed, som var på 1,7 % i 2019, steg til over 4 % i 2021. Ud over kvinder er internt fordrevne, fattige husholdninger, personer med handicap og børn blandt de mest berørte grupper i den aktuelle fødevare- og ernæringskrise.

Nyehok og Charbiel Sydsudan
Nyehok og Charbiel, Sydsudan
Nyahok og Charbiels husholdninger er blandt de 150 af slagsen, der modtog ubetingede kontanttilskud gennem det Norad-finansierede program i Akobo, Combatting Food Insecurity. Begge er enker, og Charbiel modtog yderligere støtte på grund af sit handicappede barn.

Projektet
Det Norad-finansierede projekt Combatting Food Insecurity among the Most Vulnerable in 6 Countries adresserer fødevaresikkerhed og ernæringsbehov for 115.000 mennesker i Burkina Faso, Kenya, Mali, Sydsudan, Syrien og Uganda. Projektet sigter både mod at håndtere den aktuelle fødevare- og ernæringskrise og at forbedre den langsigtede fødevaresikkerhed gennem klimavenlig fødevareproduktion og levebrødsaktiviteter.

Projektet fokuserer især på  mindre producenter, hvilket er afgørende for at øge lokal og bæredygtig fødevareproduktion. De mindre, lokale producenter får adgang til produktionsmidler, finansiering og viden for at øge deres produktivitet og forbedre fødevareproduktionen. Projektet er designet til at støtte disse producenter og andre sårbare grupper, herunder kvinder, internt fordrevne, personer med handicap samt børn og unge, der er særligt hårdt ramt af fødevare- og ernæringskrisen.

Ud over at hjælpe de små, lokale producenter med at indføre klimavenlige og adaptive teknikker for at øge fødevareproduktionen, giver projektet også kontanter samt supplerende mad og ernæring til sårbare husholdninger og børn for at imødekomme deres akutte behov. Ved at støtte især kvinder og sårbare grupper bidrager projektet til at reducere uligheder og mindske kønsgabet i fødevareusikkerheden.

Finansiering: Projektet er støttet af Norad med 68,9 millioner
Projektlande: Burkina Faso, Kenya, Mali, Sydsudan, Syrien og Uganda

NORAD og Oxfam Danmark bekæmper fødevareusikkerhed
Se resultater og fremskridt for programmet 'Bekæmpelse af Fødevareusikkerhed'
Her kan du læse om fremskridtene i det Norad-finansierede program, som gennemføres i seks lande (Burkina Faso, Kenya, Mali, Sydsudan, Syrien og Uganda). Seneste opdatering: Januar 2024.
Læs mere