Forside / Partnerskaber / Norad / Bekæmpelse af fødevareusikkerhed / Bekæmpelse af Fødevareusikkerhed - Fremskridt

Programmet 'Bekæmpelse af Fødevareusikkerhed' og dets fremskridt

Her kan du læse om fremskridtene i det Norad-finansierede program, som gennemføres i seks lande (Burkina Faso, Kenya, Mali, Sydsudan, Syrien og Uganda). Der sker konstant fremskridt, hvor sårbare individer sikres fødevaresikkerhed, og deres levevilkår forbedres. Seneste opdatering: Januar 2024.

Kontantstøtte i Sydsudan

300 sårbare husholdninger svarende til 1.753 personer har modtaget ubetinget kontantstøtte i landsbyer i Akobo East og Nyirol. Kontantstøtten reducerer fødevareusikkerheden for familierne i de to måneder, hvor støtten distribueres. Nogle modtagere har geninvesteret små beløb i indkomstskabende aktiviteter, hvilket har forbedret husholdningernes økonomiske situation.

Nedenfor ses fordelingen af tokens ved den anden distribution af kontantstøtte i Akobo East til 150 sårbare husholdninger (900 personer). Under samtaler med modtagerne om deres anvendelse af den første kontantstøtte, viste det sig, at de fleste brugte midlerne på mad (1-2 måltider om dagen), mens nogle investerede i dyr eller små forretninger (f.eks. kulproduktion).

NORAD bekæmper fødevareusikkerhed i Sydsudan
Uddeling af tokens i forbindelse med kontantstøtte i Akobo East.

Renovering af infrastruktur i Syrien

Arbejdet med at renovere Al-Mayadin Bageriet i Syrien, herunder oprettelsen af en ny produktionslinje til brød for at forbedre fødevaresikkerheden i det berørte område, skrider godt frem – udvælgelsesprocessen startede i august 2023 – og forventes afsluttet i februar 2024. Når bageriet er færdigrenoveret, vil det kunne dække brødbehovet for Al-Mayadin-distriktet, de omkringliggende landsbyer og internt fordrevne (IDPs) på begge sider af floden, hvilket forventes at gavne 12.200 mennesker dagligt.

Oxfam har valgt Al-Mayadin Bageriet, fordi det kan dække behovet for brød i både lokalsamfund og blandt konfliktramte IDPs. Renoveringen omfatter byggearbejde samt levering og installation af en ny produktionslinje med kapacitet til 10 tons brød om dagen.

Kampen mod fødevareusikkerhed Oxfam Danmark
Oxfam Syrien overvåger renoveringsarbejdet på Al-Mayadin Bageriet, som inkluderer byggearbejde samt levering og installation af en ny produktionslinje.

Produktions- og markedsføringskapacitet i Burkina Faso

300 kvinder og unge er blevet trænet i produktion, konservering, forarbejdning og markedsføring af agro-pastorale og ikke-tømmerbaserede skovprodukter (NTFP’er).

Bekæmpelse af fødevareusikkerhed i Burkina Faso
En lektion i forarbejdning af chata-juice i kommunen Rambo, Burkina Faso
Foto : Nacanabo Mohamed, AAAE

Træningen, der blev afholdt i områderne Rambo, Kossouka og Ouahigouya, sikrer levebrødsmuligheder for disse sårbare individer. Fokusområderne inkluderer forarbejdning af sheasmør til sæbe, produktion af bissap- og ingefærjuice, tomatpuré, yoghurt og brød. Deltagerne vil modtage finansiel støtte til deres aktiviteter inden for ikke-tømmerbaserede skovprodukter i den kommende periode.

Oxfam Danmark og NORAD bekæmper fødevareusikkerhed i Burkina Faso
Forarbejdede produkter (yogurt) i Ouahigouy kommunen, Burkina Faso
Foto : Nassouri Yacouba, DEVSO

Klimaresistent landbrug i Uganda

1.350 individer i West Nile – et område hårdt ramt af klimaforandringer (f.eks. tab af afgrøder som følge af oversvømmelser, vandmætning, øget jorderosion og efterhøsttab) – er blevet uddannet i klimarobust landbrug. Dette inkluderer produktion af økologisk gødning og pesticider samt oprettelse af klimarobuste landbrugshaver.

Denne uddannelse forventes at øge fødevareproduktionen og indkomsten for de mindre producenter, reducere fødevareusikkerheden og underernæring samt minimere brugen af negative overlevelsesstrategier i området, der også er påvirket af WFP’s reduktion i fødevarehjælp.

Landbrugsinput og dyr til øget og diversificeret ernæring i Mali

100 økonomisk sårbare kvindelige pastoralister har modtaget tre hun-geder og én han-ged, dyrefoder og andre nødvendige ressourcer til husdyrhold samt træning i fodring og forvaltning af små drøvtyggere. Initiativet sigter mod at øge børns indtag af næringsrig og varieret mad og dermed bekæmpe underernæring.

Bekæmpelse af fødevareusikkerhed Oxfam Danmark
Amadou Boze (40) arbejder i køkkenhaven med kartofler i Bourem, Mali.
Foto : Mahamoudou B. Dicko, ADC

1.000 landmænd har fået gavn af inputs og værktøjer til køkkenhavebrug, og alle disse – samt yderligere 26 landmænd – har også modtaget kapacitetsopbyggende støtte inden for teknikker til køkkenhavebrug, distribution af små drøvtyggere og støttepakker i Bourem, Gao, Mali.

Kønssensitiv træning i Kenya

483 personer har modtaget kønssensitiv uddannelse inden for bæredygtige landbrugsmetoder, afgrødeforvaltning og indkomstskabende aktiviteter. Træningen tager højde for kønsspecifikke udfordringer og introducerer værktøjer og metoder, der forbedrer effektiviteten og reducerer arbejdsbyrden for kvinder.

Yderligere 282 personer (både mænd og kvinder) er blevet trænet i kønsretfærdighed, herunder kvinders økonomiske empowerment, fordeling af arbejdsbyrder, deltagelse i beslutningsprocesser og ressourcestyring samt klimaindsatser. Denne træning, kombineret med programmets øvrige aktiviteter, fremmer kønssensitive tilgange, der respekterer lokale skikke og samtidig styrker ligestillingen mellem kønnene.

Bekæmpelse af fødevareusikkerhed i Kenya
En kvinde i gang med at forberede jord til landbrug under gruppekursus i gode landbrugspraksisser (GAP) i Hurri Hills, Marsabit, Kenya.
Foto : Joseph Ndungu, PACIDA
NORAD og Oxfam Danmark bekæmper fødevareusikkerhed
Kvinde i Marsabit under en praktisk session med plantning af spinat i Turbi, Marsabit, Kenya.
Foto : Joseph Ndungu, PACIDA