Oxfam Danmark arbejder for at fremme retfærdige og bæredygtige energiløsninger, der adresserer systemiske udfordringer som ulighed, fattigdom og klimafølsomhed. Som en hjørnesten i vores klimaretfærdighedsarbejde er en retfærdig energitransition (JET) en prioritet.
Gennem vores programmer styrker vi lokalsamfund og civilsamfundsnetværk til at gå i dialog med beslutningstagere om politikker, der støtter grønne omstillinger, retfærdig beskatning og adgang til ren og overkommelig energi – især for kvinder og marginaliserede grupper. Udover fortalervirksomhed og kapacitetsopbygning inkluderer vores indsats praktiske løsninger som adgang til vedvarende energikilder. Eksempler er solcelledrevne kunstvandingssystemer til landmænd, træning i briketproduktion og opførelse af energieffektive komfurer, der giver konkrete fordele til lokale samfund.
I samarbejde med Oxfams landekontorer og lokale partnere leder Oxfam Danmark pilotprojekter og opskalering af JET-initiativer i lande som Cambodia, Uganda, Kenya og Filippinerne. Disse projekter prioriterer kønsinkluderende tilgange, opbygning af resiliens i lokalsamfundene samt bæredygtig ressourceforvaltning, herunder ansvarlig udvinding af kritiske mineraler, hvilket er afgørende for en grøn omstilling.
Vores tilgang kombinerer kapacitetsopbygning, fortalervirksomhed, forskning og praktiske interventioner for at påvirke regeringspolitikker og virksomhedspraksisser. Vi arbejder for at sikre, at energiovergangen opretholder sociale og miljømæssige standarder. Ved at forstærke stemmerne fra kvinder, unge og oprindelige folk fremmer Oxfam menneskecentrerede løsninger, der sætter lighed og bæredygtighed i fokus og skaber en retfærdig og inkluderende fremtid.
Her på siden kan du blive klogere på vores initiativer og indsats for en retfærdig energitransition. Vi har for tiden initiativer i gang i 10 lande, som fremhæver forskellige tilgange og best practice inden for retfærdige og bæredygtige energiløsninger.
Det globale JET-initiativ muliggjorde lanceringen af projektet ”Strengthening Women’s Economic Empowerment and Just Energy Transitions (SWEEETER)”. Implementeret af SIKAT leverede dette projekt vedvarende energi til Barangay Hilabaan, et off-grid ø-samfund i Eastern Samar. Tidligere var beboerne afhængige af dieselgeneratorer, der kun gav fire timers elektricitet dagligt.
Gennem SWEEETER-projektet blev et fællesskabsbaseret vedvarende energisystem indført, administreret af kvindeledede selvhjælpsgrupper, der udviklede mikro-net i fjerntliggende områder. Judy Ann Limbo, en bidragyder til kooperativet, siger:
"Du kan ikke gøre det alene. Før jeg blev en del af denne gruppe, føltes det som om, at en kvindes plads kun var i hjemmet med madlavning og huslige pligter. Men det er anderledes, når du er involveret i en organisation som denne. Din viden vokser, og du indser, at kvinder kan gøre det samme som alle andre."
Projektet installerede en hybrid solenergiløsning to steder, nemlig på kooperativets kontor og i deres landbrug. For at sikre bæredygtighed blev kvinder uddannet i vedligeholdelse af systemet og udvikling af politikker. Dette gjorde dem i stand til at generere indtægter og samarbejde om salg af produkter.
Kooperativet geninvesterede besparelser fra reducerede eludgifter og indtægter fra landbrugsinitiativer i økonomiske programmer, der øgede produktiviteten, økonomisk uafhængighed og modstandsdygtighed. Projektet engagerede også unge i landbrug gennem vidensdeling om bæredygtige praksisser og fortalervirksomhed via uddannelse og seminarer. Se video her.
I Cambodja havde JET-initiativerne særligt fokus på forbedring af energiadgangen i landdistrikter gennem off-grid solcelleløsninger. Disse løsninger inkluderer solcelledrevne kunstvandingssystemer, der reducerer omkostninger, øger landbrugsproduktiviteten og styrker kvinder i landbruget.
Gennem samarbejde med civilsamfundsorganisationer (CSO’er) og interessenter fremmer Oxfam udvikling af politikker, der sikrer en retfærdig energitransition med fokus på inklusion og bæredygtighed. Lokalsamfund får desuden træning i vedvarende energi og kapacitetsopbygning, hvilket forbedrer deres levevilkår og økonomiske muligheder. Se video her.
I Colombia samarbejder Oxfam med Fuerza Mujeres de Wayúu med det formål at styrke Wayúu-kvinders kapacitet til at håndtere konsekvenserne af råstofudvinding og vedvarende energiprojekter i deres territorier. Initiativet tilbyder politisk uddannelse og fortalervirksomhedstræning for at fremme en inklusiv energitransition, der beskytter oprindelige folks rettigheder.
Fokus er på at sikre, at udviklingen af vedvarende energi ikke underminerer de sociale og miljømæssige forhold i oprindelige områder, men derimod styrker beboernes autonomi og rettigheder. Se video her.
På MENA-platformen adresserer Oxfam energifattigdom og dens uforholdsmæssige påvirkning af kvinder. Sammen med det Arabiske Feministiske NGO-netværk arbejder Oxfam for at forstærke kvinders stemmer og fremme ligestilling i energiovergangen.
Gennem kapacitetsopbygning, webinarer og regionale arbejdsgrupper integreres feministiske perspektiver i nationale klimaplaner (NDC’er) og energipolitikker. Initiativerne fokuserer på systemiske ændringer, der fremmer social retfærdighed og kønsligestilling i hele regionen.
I Senegal arbejder Oxfam med at evaluere bæredygtigheden af nøgleprojekter inden for olie- og gasudvinding i lyset af de globale energiovergange. En nylig undersøgelse giver indsigt i bæredygtige investeringsstrategier og blev præsenteret på centrale platforme som African Climate Summit.
Fremtidige indsatser vil fokusere på at skabe opmærksomhed, danne en gruppe af interessenter, og fremme retfærdig energiudvikling, der understøtter både sociale og miljømæssige standarder.
I Ugandas West Nile-region uddanner Oxfam flygtninge og værtssamfund i at fremstille briketter og bygge energieffektive komfurer. Dette initiativ adresserer energimangel og ressourceknaphed ved at reducere afhængigheden af brænde og samtidig begrænse skovrydning.
Projekterne forbedrer også sundheden for lokalsamfundene ved at reducere indhalering af røg fra traditionelle komfurer. Desuden fremmer initiativerne iværksætteri og samfundsudvikling ved at give deltagerne redskaber til at skabe bæredygtige forsørgelsesgrundlag.
JET-indsatsen i Kenya fokuserer på at tackle afhængigheden af brænde og trækul, som har skadelige konsekvenser for både miljø og sundhed. En vigtig del af initiativet inkluderer en kortlægning af overgangen til rene energiformer, der danner grundlag for fremtidige politikker.
Lokalsamfund deltager i workshops, der udforsker energiomstillingsrammer og ren teknologi, herunder brugen af Solvatten-solvandrensere. Disse initiativer styrker lokalsamfundenes modstandsdygtighed og reducerer miljøbelastningen. Se video her.
I Ghana undersøger Oxfam landets sektor for kritiske mineraler med fokus på politikker, minedriftens konsekvenser og menneskerettigheder. Dette arbejde supplerer Oxfam Novibs fokus på skattegennemsigtighed og bekæmpelse af virksomheders skatteunddragelse.
Derudover støtter Oxfam samarbejdet med Friends of the Nation, som undersøger de sociale og miljømæssige risici forbundet med udvinding af lithium – en vigtig ressource for den grønne omstilling.
JET-initiativerne i Bangladesh fokuserer på at fremme vedvarende energi inden for den store tekstilindustri, som er en væsentlig bidragsyder til fossile brændstofemissioner. Programmet inkluderer kapacitetsopbyggende workshops for både arbejdere og interessenter i industrien.
Formålet er at fremme vedtagelsen af vedvarende energikilder og samtidig adressere arbejdsvilkår og sociale retfærdighedsspørgsmål i sektoren.
I Malawi arbejder Oxfam med at implementere rene energiløsninger som forbedrede (og mere miljøvenlige) komfurer til madlavning, samtidig med at opgaven består i opbygning af lokalsamfundenes kapacitet inden for energipolitikker.
Blandt projektets fokusområder finder vi oplysning og dialog mellem lokalsamfund og beslutningstagere, fortalervirksomhed for økonomiske incitamenter og investeringer samt støtte til civilsamfundsorganisationer i forbindelse med overvågning af energireformer. Politisk forskning sikrer, at initiativerne er evidensbaserede, med særligt fokus på køn og social inklusion i energipolitikker.