Forside / Historier / Virginias skole får hjælp af Oxfam Danmark: "Det var ren lykke"
Historie

Virginias skole får hjælp af Oxfam Danmark: "Det var ren lykke"

17.04.2023

Af Pernille Obelitz

bolivia_web.jpg
Virginia Vinani Velarde er rektor på Armando Mollinedo-skolen i Riberalta i det nordlige Bolivia. Foto: Roberto Barrios

Børn der besvimede, fordi de ikke fik nok mad, intet tag over klasseværelserne og manglende skolematerialer. Det har været virkeligheden for skoleeleverne på Armando Mollinedo-skolen i Riberalta. Men det er der heldigvis lavet om på.

“Mine forældre var fattige, men de gav mig alligevel en fremtid. Og den giver jeg videre.” 

Virginia Vinani Velarde har været rektor på Armando Mollinedo-skolen i Riberalta i det nordlige Bolivia i 15 år. 

Da Virginia først startede på skolen, havde de ikke engang rigtige bygninger at være i. Forældrene var så fattige, at der ikke var råd til det mest basale skoleudstyr, og børn besvimede, fordi de ikke fik mad nok. Det er der heldigvis lavet om på! 

Med støtte fra Hempel Fonden og i samarbejde med den bolivianske Machaqa Amawta Foundation er der sket store forandringer, og senest har vi blandt andet været med til at videreuddanne lærerne, udviklet nye skolebøger og interaktive undervisningsmaterialer, styrket elevernes selvværd gennem interaktive livsprojekter og sørget for supplerende skolematerialer for at give børnene de bedste forudsætninger for en god fremtid.

“Da forældrene og børnene så materialerne ankomme, var det ren lykke. Vi har levet den hårde virkelighed sammen med børnene, og derfor følte jeg stor glæde ved modtagelsen. Jeg føler, at min pligt er opfyldt, og jeg er meget taknemmelig for støtten.” 

Alligevel har Virginia ikke planer om at lade sig pensionere inden for en nær fremtid.  

“Jeg har meget at gøre endnu for børnene.” 

bolivia-girl-portrait.jpg
Abigail Montera er formand for skolebestyrelsen. Foto: Roberto Barrios

Kunne ikke læse

Abigail Montera er formand for skolebestyrelsen på Armando Mollinedo-skolen i Riberalta i det nordlige Bolivia, hvor hendes søn går i 3. klasse. Da hun selv var elev på skolen, var der intet tag, de skulle medbringe deres egne stole, og de fleste havde ikke råd til skolebøger, tasker, blyanter og notesbøger. 

Men Abigail og de andre forældre kan sagtens mærke, at deres børn nu har fået flere muligheder, end de selv havde.

“Min søn kunne ikke læse, og det var virkelig svært for ham. Men nu kan han både læse og skrive.” 

“De får meget mere støtte, og han (Abigails søn, red.) lærer mere, end jeg nogensinde gjorde. Som mor ønsker jeg, at han får et bedre liv end mig, læser videre og er et godt menneske.” 

Ligesom mange andre børn i det fattige Riberalta nær Amazonas, har Abigails søn store drømme. 

“Min søn drømmer om at blive læge, og det, tror jeg på, han kan blive.”

Skolen, lærerne og de mange elever er en del af Oxfam Danmarks uddannelsesindsatser i Bolivia, hvor vi med støtte fra Hempel Fonden forbedrer skolegangen for over 9000 børn af oprindelige folk.