Mali og Burkina Faso er uforholdsmæssigt hårdt ramt af global opvarmning. Hyppigere tørker og oversvømmelser rammer landbrug og husdyrhold og fører til nedgang i indkomst for landbefolkningen, hvilket forstærker eksisterende uligheder.
Regionen står også over for spændinger og konflikter mellem samfundsgrupper, ofte som følge af tvister om naturressourcer og jordbrug mellem landmænd og lokalsamfund. Disse konflikter forværres af klimaforandringernes påvirkninger. Volden optrappes, og fødevareusikkerheden øges lige som flere mennesker mister deres indkomstgrundlag.
I takt med at disse påvirkninger intensiveres stiger den interne fordrivelse, hvilket gør det endnu mere vanskeligt for de berørte samfund at få adgang til vigtige basale tjenester som uddannelse, sundhedspleje og vand, sanitet og hygiejnefaciliteter (WASH – Water, Sanitation, Hygiene).
Projektet sigter mod at styrke samfundets modstandskraft over for konflikter og klimarelaterede påvirkninger. Indsatsen fokuserer på at opfylde de mest basale behov i sårbare samfund gennem bæredygtig genopbygning af drikkevands- og landbrugsinfrastruktur, og ved at levere basale tjenester til befolkningen.
Samtidig opbygger Oxfam og partnere lokalsamfundets modstandskraft ved at skabe bæredygtige muligheder for indtjening, tilbyde uddannelse, levere materialer til opstart af landbrug og opbygge mikrofinansieringsstrukturer.
Fredsskabende initiativer adresserer de grundlæggende årsager til konflikterne, såsom sammenbruddet i dialog både inden for og de enkelte samfund imellem, samt de stigende konflikter vedrørende forvaltning af naturressourcer. Kvinder og unge inkluderes som nøgleaktører i de fredsskabende aktiviteter, hvilket styrker deres kapacitet til at håndtere miljømæssige og konfliktmæssige chok.
Projektet har forbedret modstandskraft i flere samfund og fremmet fred i sårbare områder gennem flere målrettede initiativer:
Forbedret adgang til drikkevandsinfrastruktur, såsom genopførte borehuller, hvilket sikrer en mere pålidelig vandforsyning til de berørte lokalsamfund
Lokale myndigheder blev uddannet i effektiv forvaltning af naturressourcer, hvilket gør dem i stand til at lede bæredygtige udviklingsinitiativer og forebygge konflikter
Varslingskomitéer blev oprettet for at opdage og reagere på potentielle konflikter i tide, hvilket reducerer risikoen for eskalering
Lokalt ledede handlingsplaner blev udviklet med fokus på fredsskabelse, forvaltning af naturressourcer og inklusion af unge og kvindegrupper i beslutningsprocesser
Samfundsmedlemmer modtog undervisning i at drive små virksomheder, især inden for sektorer med lovende fremtidsudsigter, hvilket hjalp dem med at etablere bæredygtige leveveje
Der blev afholdt dialogsessioner, der fremmede samarbejde i samfund og grænseområder for at løse fælles udfordringer og fremme retfærdig adgang til ressourcer
Oplysning om – og uddannelse inden for – kønsbaseret vold, samfundsbeskyttelse og sikker praksis for at forbedre sikkerhed og ansvarlighed.
Projektet løber fra 2022 til 2024 og er støttet af Danida, blandt andre via PATRIP Foundation (https://patrip.org/) med et samlet budget på 1,4 millioner EUR.
Lande: Mali, Burkina Faso