Dette projekt blev implementeret i Niger mellem 2018-2022. Situationen i Niger er siden forværret på grund af militærkuppet i 2023, hvilket har ført til øget vold, forringede levevilkår og en forstærket humanitær krise. Oxfam reagerer stadig, med støtte fra Danida, på behovene i Niger. Du kan finde mere information om Oxfams nuværende arbejde i Niger her: Oxfam Danmarks arbejde i Niger.
Som et af verdens fattigste lande med en rangering som nummer 189 ud af 191 lande på 2021 Human Development Index, står Niger over for betydelige udfordringer. Disse udfordringer omfatter svage institutioner, et indskrænket civilt rum, utilstrækkelige retssystemer, begrænset ytringsfrihed og manglende adgang til essentielle tjenester som uddannelse og sundhed.
Hovedparten af disse byrder berører marginaliserede og sårbare grupper såsom kvinder, børn, flygtninge og internt fordrevne. Kriserne i Mali og Libyen samt fremkomsten af Boko Haram i Nigeria har haft alvorlige konsekvenser for Niger, fremmet spredning af våben og stoffer og øget tilstrømningen af flygtninge.
På trods af disse udfordringer har Niger et aktivt civilsamfund, der arbejder på tværs af forskellige sektorer og regioner. Støtte til civilsamfundsorganisationer er afgørende for at styrke civilsamfundets rolle, legitimitet og stemme i samfundet.
Projektet fremmede god regeringsførelse, ytringsfrihed og respekt for menneskerettigheder ved at støtte civilsamfundsorganisationer og uafhængige administrative myndigheder. CSO-Fondens primære mål var at øge offentlighedens bevidsthed om menneskerettigheder, styrke civilsamfundets rolle i fredsforhandlinger, beskytte og respektere migranter samt sikre adgang til objektiv og pålidelig mediedækning. Gennem økonomisk og teknisk støtte til civilsamfundsorganisationer i Niger blev disses arbejde inden for prioriterede områder styrket.
Projektet fokuserede på at fremme inkluderende deltagelse ved at skabe rum for sårbare marginaliserede grupper som kvinder og unge, hvor de kunne udtrykke deres bekymringer og skabe fremdrift for social forandring. Initiativet sigtede gennem styrkelse af disse grupper mod at forebygge konflikter relateret til emner såsom forvaltning af naturressourcer og religiøse forskelle, og samtidig omdanne potentielle spændingspunkter til muligheder for dialog.
Inden for medieforvaltning sigtede projektet mod at forbedre de professionelle og etiske standarder for medieorganisationer og journalister. Pressefriheden blev styrket ved at fremme selvregulering og understøtte juridiske reformer, der skulle tilpasses moderne medieteknologier, økonomiske realiteter og forfatningsmæssige retningslinjer.
Derudover fremmede projektet gennem engagement med både uafhængige nationale institutioner og civilsamfundsorganisationer dialog og aktiv borgerdeltagelse, især blandt kvinder og unge.
Projektet har haft flere positive effekter, herunder juridisk bistand til ofre for rettighedskrænkelser og migranter, et øget antal ikke-censurerede medierapporter, bekæmpelse af korruption, udbredelse af bevidstheden om friheder og menneskerettigheder, forbedret demokratisk og økonomisk forvaltning og nedbringelse af kønsforskelle i ledelsesstrukturer. Som resultat af projektet har 8.442 personer styrket deres viden om rettigheder og forvaltning, og antallet af kvindelige ledere anerkendt og respekteret af befolkningen, myndigheder og samfundsledere steg fra 10 til 168 repræsentanter i de kommuner, hvor projektet blev implementeret.
Fremme af – og oplysning om – borgerrettigheder har samtidig givet marginaliserede grupper mulighed for at gøre krav på deres rettigheder. For eksempel har kvinder lært at stå fast på deres ret til at arve jord fra afdøde familiemedlemmer – en praksis, der sædvanligvis er forbeholdt mænd.
Derudover har partnerorganisationer i civilsamfundet oplevet forbedringer i intern forvaltning, økonomistyring, projektplanlægning og diversificering af ressourcer.
28 civilsamfundsorganisationer, 2 statsinstitutioner og 1 forskningsinstitut modtog i projektperioden økonomisk og teknisk støtte, der i omfang varierede fra 280.000 DKK til 3.000.000 DKK.
Dette projekt blev støttet af Danida via den danske ambassade i Burkina Faso med et budget på 40 millioner DKK fra 2018 til 2022.
Land: Niger